DigitalKidZ: Мащабното разрастване на една инициатива

Стриймингът като икономичен и ефективен метод за представяне на нови продукти

За разрастването на мащаба без излишна организация и ресурси

DigitalKidZ е първата българска инициатива, която поставя във фокуса съвременните “дигитални деца” и техните потребности, проблеми, предизвикателства и бъдеще. Мисията на организацията, да срещнат родители и учители от цялата страна с най-добрите експерти в областта на психологията, бизнеса, технологиите, иновациите, се изпълни чрез излъчване на живо:

Конференцията DigitalKidZ придобива все по-голяма популярност в национален мащаб, за съжаление е твърде сложно да я изнесем организационно в градовете извън столицата – 12 лектора и 10 работилници за деца биха оскъпили излишно процеса. Избрахме вариант, който позволяват съвременните технологии – да излъчваме на живо в цяла България по време на събитието, сподели изпълнителният директор на организацията Ивелина Атанасова.

Дигиталната среда създава и удължава физическото пространство

Излъчването на живо освен че имаше за цел да отрази конференцията в реално време, послужи като свързващо звено между микрообщества за обмяна на опит и идеи.

Общности в отделни градове бяха поканени в дигитални класни стаи и кабинети, създадени благодарение на съдействието на партньора на организацията Фондация „Америка за България". Чрез видео стрийминг технологията конференцията се пренесе в класните стаи и се превърна в обект на дебати и обсъждания.

За избора

Освен с цел разширяването мащаба на конференцията, DigitalKidZ избират видеото като инструмент за представяне на конференцията, поради широкия обхват и лесното му възприятие:

Още по време на комуникационната кампания на събитието, тестовете ни показаха, че видео публикациите достигат до 10 пъти по-голяма аудитория от текстовите ни материали, което неминуемо повлия на решението ни да инвестираме във видеопродукция, излъчване на живо и създаване на видео архив на събитието.

Изборът на изпълнител за видео представяне на едно събитие има решаващо влияние не само върху потребителската ангажираност, но се отразява и на имиджа на бранда. И както Ивелина споделя, липсата на професионализъм у изпълняващия екип вреди на имиджа на бранда:

...елементарни неща, които говорят много за професионализма на видеооператора, но качени онлайн комуникират единствено уменията на организатора на събитието.
Качество на видео стрийминга, Източник: Streaming Media

Първият опит с видео излъчването

Първоначално, за много от клиентите ни, излъчването на живо изглежда като услуга, изискваща технически познания, излишно време за навлизане в спецификите и допълнителна организация, за която ресурсите не достигат.

Често с изненада, в последствие разбират, че съдействие от тяхна страна не е необходима. Ето какво сподели и Ивелина за трудностите, които е срещнала при излъчването на живо:

Никакви. Благодаря сърдечно за подкрепата и за високия професионализъм на STREAMER.BG, защото всичко беше организирано перфектно и до най-малкия детайл. Не ми беше дадена възможност дори да се запозная със спецификите или техническите подробности около онлайн стрийминга – досадна подробност, която често съпътства работното ми ежедневие, особено когато работя с нов партньор и трябва да напаснем високите изисквания за качество към оптималните възможности за резултат. В случая просто обясних какво искам и то беше факт – без компромиси, без обяснения, без оправдания, без чудения - чисто, лесно и професионално.

За цялостната концепция

Организаторите ни потърсиха за цялостна услуга по видеозаснемане, излъчване на живо и постпродукция с цел достигане и до най-малкото кътче на България:

  • В деня на събитието достъпът до излъчването на живо бе ограничен по геолокация и по този начин организаторите насърчиха жителите на София лично да присъстват
  • Моменталният архив на видео излъчването бе достъпен до всички заинтересовани лица, независимо от тяхното местоположение

Организация „Дигиталните деца“ имаше цялостна стратегия за популяризация на дейностите ѝ  чрез видеопредставяне на конференцията и ни възложи да изработим видеа от лекциите, интервюта с лектори и гости, както и създаване на обзорно видео. За цялостната визия на материалите създадохме шапка, която бе неотменна част от всяко видео с цел комуниционна идентичност на материалите.

Целта ни беше да подготвим различни видеоматериали, които едновременно да предават усещането за добавена стойност на събитието, но също така да пресъздават емоциите и обратната връзка на участниците в него. Постарахме се също така да имаме видеа с различна дължина, шапки и комуникационно послания за различните социални мрежи и канали, които използваме за популяризация на събитието и бъдещите ни инициативи.
Услуги: видео стрийминг

За бъдещето

Ивелина Атанасова ни сподели, че тазгодишното издание DigitalKidZ #5 е поставило основи за дигиталното за дигиталното излизане на форума на международна сцена:

През 2017 г. предвиждаме лекторите на конференцията да бъдат представители на училищните общности от Израел, Финландия, Франция, САЩ и Великобритания, с които тази година организирахме “Кръгла маса” – видео стриймингът ще ни позволи да надхвърлим географските граници на страната ни и да превърнем събитието в един истински трансконтинентален проект и обмяна на опит на световно ниво.

Съвет към създателите на съдържание

Организаторите на DigitalKidZ препоръчват и окуражават излъчването на живо като допълнителна възможност за популяризация и достигане до широки аудитории, без да са необходими каквито и да били усилия:

Да го направят. Задължително и категорично. Онлайн стриймингът е още един комуникационен канал – подготовката и изпълнението му няма да им костват допълнителни усилия, ако изберат да работят със STREAMER.BG, а добавените ползи, включително и финансови, ако изберат да е платен достъпа, не са за пренебрегване.

За STREAMER.BG като партньор

В заключение изпълниятелният директор на DigitalKidZ Ивелина Атанасова даде обратна връзка за работата ни, която сме горди да споделим:

Преди всичко лекотата в комуникацията и високата степен на доверие и професионализъм. През цялото време – преди събитието, по време и след, всичко беше изпълнено с таково отношение към детайла, толкова прецизно и с такова качество и лично отношение, че аз наистина знаех, че съм намерила най-добрия партньор и съм в сигурни ръце.

На Ивелина и екипа на DigitalKidZ пожелаваме успешно разрастване на инициативата и достигане до всички родители и учители, независимо от тяхното местонахождение, чрез добри практики и съдействие от специалисти.

Таисия

Как мога да Ви бъда полезна?
С радост ще Ви отговоря!

Контакти

STREAMER.BG
ул. Искър 33
1000 София
България

Поискайте оферта

Колко камери ще са необходими?
Ще има ли презентация?
Ще се включват ли дистанционни лектори?
На коя платформа ще се излъчва събитието?
Какъв ще е достъпът до излъчването?