20.10.2023 6 минути

Вертикално видео на живо: важен елемент за всяка комуникационна стратегия

Във времена, когато социалните мрежи доминират в интернет пространството, визуалното съдържание става все по-важно.

Докато хоризонталното видео е било доминиращ формат през годините, вертикалното видео навлиза все по-силно и се оказва изключително ефективно за представянето на съдържание в социалните мрежи - тo само може да подсили потребителското преживяване. Ето как:

  • По-добра съвместимост със социални мрежи: Множеството социални мрежи и платформи, като например Instagram, Snapchat и TikTok, са съсредоточени около вертикалното видео. Те осигуряват специални функционалности и инструменти за създаване, споделяне и взаимодействие със съдържание във вертикален формат.
  • Оптимизация за мобилни устройства: Вертикалното видео се адаптира по широчината на екрана на мобилното устройство, като пълноценно покрива цялата площ.
  • Подобрено потребителско изживяване: За потребителите от мобилни устройства гледането на вертикално видео е по-естествено и удобно.

Необходима ли е професионална продукция? 

Професионално направеното вертикално видео е разнообразие и иновация. То предоставя възможност да се отличите - голяма част от тях все още се реализират с непрофесионални инструменти и в неформална среда.

В това видео демонстрираме каква е разликата между професионалното и любителското видео. 

  • Високо качество на заснемане, осветление и звук: Може да звучи банално, но всеки един от тези елементи има голяма тежест за доброто зрителско преживяване.
  • Композиция: Заснемане с една, две или повече камери.
  • Кадриране: Вертикалното видео има съвсем различна логика на визуална композиция и приоритизиране на гледните точки. Предвид спецификите на избраната платформа, видеото може така да се композира, че важни елементи да не бъдат в сляпата зона, там където обикновено има надписи, коментари и др..
  • Видео монтаж и продукция: Професионалното вертикално видео включва висококачествена обработка и монтаж на материала в реално време. Това включва редуване на кадри от различни гледни точки, split screen, добавяне на графики и други ефекти, които допринасят за визуалната атрактивност на видеото. 
  • Подобрена разпознаваемост и брандиране: Професионално направеното вертикално видео може да включва ясно и изразително брандиране, което повишава разпознаваемостта на Вашия бранд. Използването на визуални елементи, като лого, цветове и дизайн, допринася за силно и запомнящо се присъствие във видеото.

Видео стрийминг: какъв тип продукция да изберете? 

Имайки предвид различните социални мрежи и предпочитанията на вашата аудитория, комбинирането на вертикалния и хоризонталния формат на живо може да бъде ефективна стратегия за обхващане на по-широко аудитория. Ето няколко идеи за стратегии при излъчването на живо в комбинация от формати:

1. Вертикален стрийм (YouTube, Instagram, TikTok): За излъчване на живо в Instagram или TikTok можете да се фокусирате изцяло върху вертикалния формат, тъй като те са насочени към този тип видео съдържание. 


2. Комбиниране на хоризонтален и вертикален стрийм при излъчване на ваша страница/ Facebook + вертикален стрийм в Instagram, YouTube или TikTok: В този хибриден формат можете да предложите на зрителите удобството и мобилността на вертикалния формат и кинематографичното на изжививяване хоризонталното видео.  Това ви позволява да задоволите предпочитанията на различните групи от потребители и да осигурите оптимално изживяване за всички. 

Team Pictures Tais

Таисия Кръстанова

Как мога да Ви бъда полезна?
С радост ще Ви отговоря!

Контакти

STREAMER.BG
ул. Искър 33
1000 София
България

Поискайте оферта