08.03.2017 Време за четене: 12 мин.

Какъв е процесът при излъчването на живо?

Лесна задача, която не изисква намеса и технически познания от Ваша страна

Видео стриймингът е сравнително нова технология, позволяваща да достигнете до отдалечени публики в реално време. Тя се състои от разнообразни модули, всеки един от тях целящ да предаде съдържание по визуално и съдържателно обогатен начин.

Но разбира се, качеството и начинът на предаване на видео стрийминга го прави гледаемо или пък неглаедаемо, увлекателно или отблъскващо.

Представете си концерт на любимата Ви група, професионално заснет и монтиран с чист звук – радост за сетивата! Сега си представете същия този концерт, записан с телефон или в по-добрия вариант – с джобна видеокамера и с пищящ фонов звук, примесен от шумовете наоколо.

Кое представяне би Ви било по-приятно? И въобще, вторият вариант не би ли бил по-скоро отблъскващ?

Увлекателното излъчване, също като отразяването на любимия Ви концерт, предлага разнообразие от гледни точки, чист звук и визуално обогатяващи елементи, стилистично отговарящи на визията на самото събитие.

За качественото и добро онлайн отразяване на събитието, са важни всяка една от следващите стъпки:

 1. Запознаване със спецификите на събитието и Вашите виждания

 2. Изготвяне на сценарий за видеозаснемане

 3. Включване на допълнителни аудио-визуални източници

 4. Уточняване на достъп и методи на разпространение

 5. Излъчване на живо и видео архив

Стъпка 1: Запознаване със спецификите на събитието и Вашите виждания

Първоначално стрийминг агенцията ще се запознае с типа събитие, неговото протичане, местонахождение и Вашите очаквания спрямо отразяването му.

Различните типове събития изискват различен начин на видеозаснемане. Всички детайли около мястото на провеждане и самото му протичане позволят предлагането на оптимален вариант на видеозаснемане.

При работа със STREAMER.BG, на място се запознаваме с обстановката и правим конкретно предложение за разположение на камерите. Огледът на място е необходим също така, за да се информираме относно стабилността на интернет връзката, както и уточняването на други аспекти като включването на звук в излъчването на живо.

излъчване на живо: оглед на място

Стъпка 2: Изготвяне на сценарий за видеозаснемане с цел оптимално видео излъчване

Сценарият на видеозаснемане определя зрителското преживяване, от него зависят гледните точки и динамиката на възпроизвеждане. По-големият брой и тип камери правят предаването по-живо и интересно.

Излъчването на живо не поставя ограничения върху начина на заснемане. Картини от земя, въздух, море и трасе могат да бъдат смесени и излъчени в реално време. Всичко зависи единствено от Вашето въображение и цел. Технологията позволява включването на картини в реално време от всякакъв тип камери: стандартно се комбинират и излъчват картини от професионални видеокамери, като те могат да бъдат допълнени от дрон и action камери, за да представят нетипични гледни точки.

Стъпка 3: Включване на допълнителни аудио-визуални източници

Често заснемането не е достатъчно за цялостното предаване на съдържание. Освен картини от камерите, в живото излъчване може да се включи и допълнително съдържание, което обогатява живото предаване.  За разлика от присъствието на живо, в което възприятията се влияят от околната среда - от други присъстващи, от рекламни активности на място и други елементи, при гледането онлайн външните стимули са ограничени.

Помислете за всички аудио-визуални елементи, които присъстват в едно телевизионно предаване - същите могат да присъстват в излъчването на живо и така то да изглежда по-цялостно и доближаващо се до реалното събитие.

В това число влизат:

 • Презентация в пълното ѝ качество
 • Допълнително видео и рекламно съдържание
 • Надписи
 • Кроул със съобщения
 • Шапки
 • Анонси

Стъпка 4: Уточняване на достъп и методи на разпространение на излъчването на живо

Излъчването на живо може да се извърши на коя да е платформа, например Livestream, Ustream, Facebook, YouTube и др. STREAMER.BG разполага със собственo разработена платформа, която осигурява скалируема и диверсифицирана сървърна структура, съвместима с най-широко ползваните браузъри и операционни системи. Спрямо целите на видео стрийминга се ползва платформата на STREAMER.BG или друга по-подходяща за проекта платформа.

Освен начина на отразяване, друг важен аспект е разпространението на самото съдържание. Видео стриймингът може да бъде както с отворен достъп, така и ограничен срещу регистрация или заплащане. Спрямо това препоръчваме различни методи на разпространение и комуникация на излъчването на живо.

Широкият достъп не поставя ограничения и всеки с достъп до интернет може да съпреживее събитието онлайн. За да постигнете по-висок ROI Ви съветваме да вградите плейър към излъчването на живо както на Ваша страница, така и на партньорски такива.

Ако Вашите публики ползват Facebook, събитието може да бъде паралелно излъчено в социалната мрежа, така то ще се възпроизвежда директно в newsfeed-a на потребителите.

Ограничен достъп:  За разлика от широкия достъп, ограниченият е добро решение при видео излъчване на съдържание, предназначено за специални публики, отговарящи на определени изисквания (местоположение, принадлежност към организация и др.) и/или по-добро познаване на онлайн аудиторията.

При ползване платформата на STREAMER.BG методите за допускане на зрителите до излъчваното съдържание са многобройни, но се делят на два основни типа:

 • предоставяне на достъп до предварителен списък с потребители
 • предоставяне на достъп при регистрация с име, имейл, местоположение

Най-често плейър се вгражда на Ваша страница и към него има функционалност за логин. Facebook не позволява излъчване на живо с ограничен достъп.

Платен достъп: Достъпът до стрийминга се ограничава чрез форма, която изисква покупка на онлайн билет, осигуряващ възможност за гледане. Решението за платено гледане на STREAMER.BG работи с PayPal, Epay и кредитни карти. Ваш акаунт в някоя от посочените платформи за разплащане ще бъде внедрен. Решението ни не позволява един потребител да има достъп до видео излъчването по едно и също време от различни устройства.

Честа практика е да се създаде специално предназначена микространица с информация относно събитието и вградена функционалност за регистрация и плащане.

Видео разпространение: излъчване на живо

Стъпка 5: Излъчване на живо и видео архив

В деня на събитието прякото излъчване ще се проведе спрямо сценария на изпълнение. Екип от оператори, режисьор на пулт и стрийминг специалист ще се грижат за успешното предаване на съдържание онлайн.

При заснемане с повече от 1 камера и/или включване на допълнително видео съдържание, режисьор на пулт ще се грижи за доброто аудио-визуално представяне: ще насочва операторите, ще комбинира кадри от камерите, за да покаже най-интересните гледни точки, ще монтира към тях допълнително съдържание.

Стрийминг специалист ще следи за успешното предаване на съдържание - ще следи за стабилната връзка със сървърите и възпроизвеждането на видео съдържанието онлайн.

Основното предимство на услугата е зададено в самото ѝ название, а именно излъчване на живо. Всеки с достъп до интернет може да съпреживее събитие, случващо се на друга локация в реално време. Не всеки, обаче, ще може да гледа по време на живото излъчване. Използваната от STREAMER.BG технология осигурява създаването на моментален архив, в резултат на което записът може да се гледа непосредствено след края на събитието и е достъпен онлайн в рамките на 3 години.

Излъчване на живо и моментален архив
Team Pictures Tais

Таисия

Как мога да Ви бъда полезна?
С радост ще Ви отговоря!

Контакти

STREAMER.BG
ул. Искър 33
1000 София
България

Поискайте оферта