08.03.2017 Време за четене: 12 мин.

Какъв е процесът при излъчването на живо?

Лесна задача, която не изисква намеса и технически познания от Ваша страна

Ако за Вас излъчването на живо звучи като нещо познато, но същевременно забулено от някаква мистерия; като нещо сложно, a процесът сам по себе си – неясен, то тази статия цели да избистри всички стъпки, през които една стрийминг агенция преминава, за успешното отразяване на съдържание в реално време.

Видео стриймингът е сравнително нова технология, позволяваща да достигнете до отдалечени публики в реално време. Тя се състои от разнообразни модули, всеки един от тях целящ да предаде съдържание по визуално и съдържателно обогатен начин.

Но разбира се, качеството и начинът на предаване на видео стрийминга го прави гледаемо или пък неглаедаемо, увлекателно или отблъскващо.

Представете си концерт на любимата Ви група, професионално заснет и монтиран с чист звук – радост за сетивата! Сега си представете същия този концерт, записан с телефон или в по-добрия вариант – с джобна видеокамера и с пищящ фонов звук, примесен от шумовете наоколо.

Кое представяне би Ви било по-приятно? И въобще, вторият вариант не би ли бил по-скоро отблъскващ?

Увлекателното излъчване, също като отразяването на любимия Ви концерт, предлага разнообразие от гледни точки, чист звук и визуално обогатяващи елементи, стилистично отговарящи на визията на самото събитие.

За качественото и добро онлайн отразяване на събитието, са важни всяка една от следващите стъпки:

 1. Запознаване със спецификите на събитието и Вашите виждания

 2. Изготвяне на сценарий за видеозаснемане

 3. Включване на допълнителни аудио-визуални източници

 4. Уточняване на достъп и методи на разпространение

 5. Излъчване на живо и видео архив

Стъпка 1: Запознаване със спецификите на събитието и Вашите виждания

Първоначално стрийминг агенцията ще се запознае с типа събитие, неговото протичане, местонахождение и Вашите очаквания спрямо отразяването му.

Различните типове събития изискват различен начин на видеозаснемане. Всички детайли около мястото на провеждане и самото му протичане позволят предлагането на оптимален вариант на видеозаснемане.

При работа със STREAMER.BG, на място се запознаваме с обстановката и правим конкретно предложение за разположение на камерите. Огледът на място е необходим също така, за да се информираме относно стабилността на интернет връзката, както и уточняването на други аспекти като включването на звук в излъчването на живо.

излъчване на живо: оглед на място

Стъпка 2: Изготвяне на сценарий за видеозаснемане с цел оптимално видео излъчване

Сценарият на видеозаснемане определя зрителското преживяване, от него зависят гледните точки и динамиката на възпроизвеждане. По-големият брой и тип камери правят предаването по-живо и интересно.

Излъчването на живо не поставя ограничения върху начина на заснемане. Картини от земя, въздух, море и трасе могат да бъдат смесени и излъчени в реално време. Всичко зависи единствено от Вашето въображение и цел. Технологията позволява включването на картини в реално време от всякакъв тип камери: стандартно се комбинират и излъчват картини от професионални видеокамери, като те могат да бъдат допълнени от дрон и action камери, за да представят нетипични гледни точки.

Стъпка 3: Включване на допълнителни аудио-визуални източници

Често заснемането не е достатъчно за цялостното предаване на съдържание. Освен картини от камерите, в живото излъчване може да се включи и допълнително съдържание, което обогатява живото предаване.  За разлика от присъствието на живо, в което възприятията се влияят от околната среда - от други присъстващи, от рекламни активности на място и други елементи, при гледането онлайн външните стимули са ограничени.

Помислете за всички аудио-визуални елементи, които присъстват в едно телевизионно предаване - същите могат да присъстват в излъчването на живо и така то да изглежда по-цялостно и доближаващо се до реалното събитие.

В това число влизат:

 • Презентация в пълното ѝ качество
 • Допълнително видео и рекламно съдържание
 • Надписи
 • Кроул със съобщения
 • Шапки
 • Анонси

Стъпка 4: Уточняване на достъп и методи на разпространение на излъчването на живо

Излъчването на живо може да се извърши на коя да е платформа, например Livestream, Ustream, Facebook, YouTube и др. STREAMER.BG разполага със собственo разработена платформа, която осигурява скалируема и диверсифицирана сървърна структура, съвместима с най-широко ползваните браузъри и операционни системи. Спрямо целите на видео стрийминга се ползва платформата на STREAMER.BG или друга по-подходяща за проекта платформа.

Освен начина на отразяване, друг важен аспект е разпространението на самото съдържание. Видео стриймингът може да бъде както с отворен достъп, така и ограничен срещу регистрация или заплащане. Спрямо това препоръчваме различни методи на разпространение и комуникация на излъчването на живо.

Широкият достъп не поставя ограничения и всеки с достъп до интернет може да съпреживее събитието онлайн. За да постигнете по-висок ROI Ви съветваме да вградите плейър към излъчването на живо както на Ваша страница, така и на партньорски такива.

Ако Вашите публики ползват Facebook, събитието може да бъде паралелно излъчено в социалната мрежа, така то ще се възпроизвежда директно в newsfeed-a на потребителите.

Ограничен достъп:  За разлика от широкия достъп, ограниченият е добро решение при видео излъчване на съдържание, предназначено за специални публики, отговарящи на определени изисквания (местоположение, принадлежност към организация и др.) и/или по-добро познаване на онлайн аудиторията.

При ползване платформата на STREAMER.BG методите за допускане на зрителите до излъчваното съдържание са многобройни, но се делят на два основни типа:

 • предоставяне на достъп до предварителен списък с потребители
 • предоставяне на достъп при регистрация с име, имейл, местоположение

Най-често плейър се вгражда на Ваша страница и към него има функционалност за логин. Facebook не позволява излъчване на живо с ограничен достъп.

Платен достъп: Достъпът до стрийминга се ограничава чрез форма, която изисква покупка на онлайн билет, осигуряващ възможност за гледане. Решението за платено гледане на STREAMER.BG работи с PayPal, Epay и кредитни карти. Ваш акаунт в някоя от посочените платформи за разплащане ще бъде внедрен. Решението ни не позволява един потребител да има достъп до видео излъчването по едно и също време от различни устройства.

Честа практика е да се създаде специално предназначена микространица с информация относно събитието и вградена функционалност за регистрация и плащане.

Видео разпространение: излъчване на живо

Стъпка 5: Излъчване на живо и видео архив

В деня на събитието прякото излъчване ще се проведе спрямо сценария на изпълнение. Екип от оператори, режисьор на пулт и стрийминг специалист ще се грижат за успешното предаване на съдържание онлайн.

При заснемане с повече от 1 камера и/или включване на допълнително видео съдържание, режисьор на пулт ще се грижи за доброто аудио-визуално представяне: ще насочва операторите, ще комбинира кадри от камерите, за да покаже най-интересните гледни точки, ще монтира към тях допълнително съдържание.

Стрийминг специалист ще следи за успешното предаване на съдържание - ще следи за стабилната връзка със сървърите и възпроизвеждането на видео съдържанието онлайн.

Основното предимство на услугата е зададено в самото ѝ название, а именно излъчване на живо. Всеки с достъп до интернет може да съпреживее събитие, случващо се на друга локация в реално време. Не всеки, обаче, ще може да гледа по време на живото излъчване. Използваната от STREAMER.BG технология осигурява създаването на моментален архив, в резултат на което записът може да се гледа непосредствено след края на събитието и е достъпен онлайн в рамките на 3 години.

Излъчване на живо и моментален архив

Таисия

Как мога да Ви бъда полезна?
С радост ще Ви отговоря!

Контакти

STREAMER.BG
ул. Искър 33
1000 София
България

Поискайте оферта

Колко камери ще са необходими?
Ще има ли презентация?
Ще се включват ли дистанционни лектори?
На коя платформа ще се излъчва събитието?
Какъв ще е достъпът до излъчването?